Zdrowa przekąska na drugie śniadanie

W czwartek (04.02.21r.)  w ramach promocji zdrowia i akcji "Zdrowa przekąska na drugie śniadanie" uczniowie klasy 2l, podczas zajęć praktycznej nauki zawodu, przygotowali owsiane ciasteczka. Do pieczenia wykorzystano nową kuchnię gazowo - elektryczną, która spisała się znakomicie:). Poczęstunek został dostarczony do klas. Ponadto uczniowie otrzymali przepis, który może być wykorzystany w czasie pieczenia ciasteczek w domu, do czego organizatorzy bardzo zachęcali.

Ciasteczka owsiane to zdrowa alternatywa dla słodyczy, która zapewnia energię potrzebną do pracy i nauki. Zawierają minerały, witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz są bogate w błonnik. Do przygotowania wykorzystano żurawinę i zmniejszono ilość cukru, aby obniżyć wartość kaloryczną. Zarówno w trakcie przygotowania przekąski, jak i dostarczenia jej do klas zachowano aktualne zasady bezpieczeństwa związane z pandemią. Poczęstunek smakował Naszym Uczniom :)