Sprawozdanie z realizacji projektu „Zdrowe-nietrudne”

„Zdrowe-nietrudne” to hasło, które przyświeca nam w tym roku szkolnym. Od kiedy przystąpiliśmy do programu z Firmą Kupiec organizujemy cykliczne zajęcia dla uczniów klas I-III u, I-III au, II-III u. Zrealizowaliśmy wiele tematów. Jako pierwszy „Zdrowe śniadanie”. Dzieci przygotowywały kanapki, pasty i przekąski bardzo zwracając uwagę na to, by wszystkie produkty były zdrowe.

Na następnych zajęciach uczniowie przygotowali zdrowe desery. Największym zainteresowaniem podczas konsumpcji cieszyła się sałatka owocowa oraz ryż z pieczonymi jabłkami i cynamonem. Uczestnicy dbali o zachowanie  higieny podczas przygotowywania posiłku, zgodnie współpracowali w grupie i świetnie się bawili.

Zajęcia zatytułowane „W zdrowym ciele zdrowy duch” również  cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Dzieci angażowały się zarówno w zajęcia warsztatowe, jak i przygotowanie posiłku. Tym razem była to owsianka z owocami i jogurtem. Jak zwykle korzystaliśmy z produktów Firmy Kupiec.

Najbardziej uczniowie zaangażowali się w przygotowywanie zdrowych przekąsek z wykorzystaniem naturalnych wafelków kukurydzianych, które otrzymaliśmy od Firmy Kupiec. Pomysłów na kolorowe kanapeczki było mnóstwo!

W ramach projektu odbyliśmy szereg spotkań, podczas których zgłębialiśmy tajniki zdrowego odżywiania, uczyliśmy się jak dbać o zdrowie, oszczędzać energię, jak dobrać oświetlenie biurka. Poznawaliśmy bliżej pojęcia witaminy, błonnik i wiele innych.

Podczas realizacji projektu towarzyszył nam dobry humor a uśmiech nie znikał z twarzy. Wszystkie spotkania, a było ich 16, możemy uznać za bardzo owocne. Przysporzyły dzieciom wiele radości z możliwości działania w grupie, wiedzy na temat zdrowego żywienia oraz pozwoliły odkryć nowe smaki. Dzięki temu projektowi przeżyliśmy niesamowitą przygodę!

Więcej na temat projektu „Zdrowe-nietrudne” realizowanego pod patronatem Firmy Kupiec na www.zdrowenietrudne.pl