Słodko i zdrowo - „Śniadaniowa klasa” w akcji
Prawidłowe odżywianie ma znaczący wpływ na zdrowie, wzrost, harmonijny rozwój i dobre samopoczucie uczniów. Odpowiednia dieta zapewnia dziecku sprawność fizyczną, jego aktywność, zdolność do nauki oraz chroni przed rozwojem chorób powstających na tle wadliwego żywienia.
Zespół ds. promocji zdrowia po raz kolejny w ramach programu „Śniadaniowa klasa” przygotował smaczny i zdrowy posiłek dla naszych uczniów.
O tym, że śniadanie jeść należy wiedzą wszyscy. Uczniowie potrafią jednym tchem wyrecytować, że jest ono najważniejszym posiłkiem dnia, że daje energię do nauki. W praktyce już nie jest tak pięknie. Niemal 25 procent dzieci w wieku 13-16 lat nie jada śniadań! Coraz częściej zapracowani rodzice rezygnują ze wspólnego śniadania z dziećmi w domu. Zamiast tego wręczają dziecku pieniądze, by sobie coś kupiło. Natomiast dzieci kupują sobie na drugie śniadanie słodkości.
Dlatego niezwykle ważne są również prawidłowe nawyki żywieniowe samych rodziców. Jeśli chcemy uchronić dzieci przed chorobami, zwiększyć ich odporność i ułatwić przyswajanie wiedzy, musimy systematyczne przekazywać im zasady zdrowego odżywania i być dla nich najlepszym przykładem.
Każdy z nas wie, że słodycze mają negatywny wpływ na stan naszego zdrowia, dlatego Panie: Jolanta Bratuszewska, Anna Florczak, Bożena Szymczyk przygotowały potrawę, której degustacja szczególnie przypadła dzieciom (i nie tylko) do gustu, ponieważ była słodka, ale należy nadmienić, iż była wyjątkowo zdrowa i dostarczyła do organizmów dzieci wiele wartościowych witamin i składników odżywczych. Dziękujemy i prosimy o jeszcze.