Tydzień Chleba

Odpowiadając na apel Fundacji „Dobre Życie” nasza szkoła w październiku 2012 roku włączyła się w obchody Tygodnia Chleba, który w tym roku odbywał się pod hasłem "Tydzień chleba żytniego na zakwasie w szkole".

Aby podnieść świadomość naszych uczniów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz konieczności szanowania chleba, w projekcie wzięła udział cała szkoła. W ramach jego obchodów przygotowaliśmy szereg działań promujących zdrowotne właściwości chleba, szczególnie razowego. Ogłoszony został konkurs plastyczny –„Od ziarenka do bochenka”. Prace były zachwycające, dlatego wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody. Zwiedzaliśmy piekarnię poznając w ten sposób pracę piekarzy i etapy wypieku chleba. Sami wykonaliśmy zaczyn, z którego następnie upieczony został chleb. Kulminacyjnym punktem obchodów była degustacja różnych gatunków pieczywa ze smakowitymi dodatkami, takimi jak masło czosnkowe, powidła dyniowe, wiśniowe, smalec.

Celem tego ogólnopolskiego projektu jest przede wszystkim promocja zdrowego stylu życia. Przeprowadzone w szkole zajęcia i konkursy umożliwiły uczniom zdobycie wiedzy na temat wartości odżywczych chleba i jego właściwości zdrowotnych, a także podkreślały konieczność szacunku dla chleba oraz przybliżały wartość chleba - w ujęciu tradycji narodowych i religijnych.

Akcją koordynowały: Pani Marianna Pałys i Pani Kalina Szymczyk przy dużym wsparciu i zaangażowaniu Pana Pawła Żaka.